bloggers

Studeren mag niet meer

Written by Teun van den Heuvel // Posted in BLOG

Studeren mag niet meer. Onze huidige regering vindt het wel weer welletjes wat studeren betreft. Vier jaar een hbo-studie doen, dat kan nog net, maar langer is echt uit den boze. Een master kun je straks praktisch vergeten.

Nederland moet dus een kenniseconomie voorstellen, en volgens ons huidige kabinet moet dat ook zo blijven. In de praktijk is daar straks natuurlijk geen sprake meer van. Een tweede master gaat je 10.000 euro kosten, de harde knipregeling zorgt ervoor dat een master doen lastiger wordt. Sowieso vervalt de studiefinanciering voor een master. Hoezo, een kenniseconomie?

Langstudeerboete

Het meest misdadige plan is nog wel de langstudeerboete. Vanaf september 2012 treedt deze in werking, en heeft betrekking op alle studenten die dan meer dan een jaar studievertraging hebben. Een bestuursjaartje bij Olof om te patsen met je ballerige c.v. zit er dus niet meer in, want iedere vorm van vertraging die daarop volgt wordt direct beboet. Een jaar studievertraging kost je vervolgens € 3000,-. 'Gelukkig' hoef je bij vertraging niet direct de volle mep te betalen; iedere maand vertraging kost je namelijk 250 euro. Twee maanden 'te lang' studeren kost je dus 500 euro. Google nu voor de grap maar eens op 'boete mishandeling'. In tal van resultaten zul je terugzien dat mishandeling met blijvend letsel als gevolg (een litteken in het gezicht voor de rest van je leven bijvoorbeeld) net zo 'strafbaar' is, gelet op de hoogte van de boete, als twee maanden te lang studeren. Heb je al twee jaar vertraging door overgestapt te zijn? Dan is je boete vijf keer zo hoog als wanneer je iemand's gezicht zou hebben verminkt. En oja, voor het gemak: heb je maar een week gestudeerd en besloot je toen de rest van het jaar te gaan werken? Toch een jaar vertraging. Op het moment dat je je inschrijft bij een studie begint de teller te lopen. Het maakt verder, vreemd genoeg, niet uit hoe lang je die opleiding volgt. "Maar ik zet mijn stufi stop". Maakt niet uit.

Illegaal

"Hoe kan de overheid dit maken?", kun je je afvragen. En terecht, want niet alleen is de langstudeerboete onredelijk, achterbaks en ontzettend dom, het is ook nog eens gruwelijk illegaal. De regeling is zelfs in strijd met de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin is namelijk bepaald dat iemand niet bestraft kan worden voor een feit dat tijdens het plegen van de 'misdaad' nog niet strafbaar was. Je switcht van opleiding omdat daar de ruimte voor is en je beseft dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Als je toen al had geweten dat je daarvoor wel eens 3000 euro zou moeten gaan neertellen, had je daar wellicht twee keer over nagedacht. Maar zo is het dus niet, de boete komt achteraf. En dus is het in strijd met de Europese Rechten van de Mens. Hoe kan staatssecretaris Halbe Zijlstra deze studentenmarteling dan verantwoorden?

Daarop heeft Zijlstra een eenvoudig antwoord. Hij noemt het gewoon geen boete meer. Nee, het is een 'verhoging van het collegegeld'. Aha. Maar dat houdt dus in dat je de langstudeerboete... eh, pardon, de collegegeldverhoging van de belasting af kunt trekken. Dat kan namelijk met scholingsuitgaven. Toch nog één lichtpuntje in deze ellende.

Hypocriet

Wederom springt Zijlstra als een duveltje uit zijn doosje: "NOOOOPE." Het verhoogde collegegeld is NIET aftrekbaar. Net als een boete. Daarmee heeft het 'verhoogde collegegeld' dus werkelijk alle eigenschappen van een boete, alleen noemt het kabinet de verhoging geen boete. En daarmee komt het met deze schelmenstreken zomaar weg. Intussen lachen mensen als Mark Rutte en Maxime Verhagen zich een kriek. Zij hebben namelijk bijna tweemaal zo lang over hun studie gedaan. Wij mogen amper 25% langer over onze studie doen. Als die boete dan toch met terugwerkende kracht werkt, pas hem dan toe op de mensen die een flinke vertraging hadden en toch al ver boven modaal verdienen. Schuiven met die mars, Rutte en Verhagen. Op dergelijke hypocrisie mag van mij een veel hogere boete staan. Het beginsel ervan is bovendien 'dat verdien je wel terug'. Die zekerheid heeft niemand. Onze geliefde politici zouden die boete echter al lang terugverdiend hebben. Zij lachen echter in hun hypocriete vuistje, want hun ivoren torens zijn dankzij deze regeling weer extra bepantserd.

Het enige lichtpuntje aan al deze misère: als een oetlul als Halbe Zijlstra staatssecretaris kan worden, dan kunnen wij dat allemaal. Met z'n allen de politiek in dan maar. Die crisis houdt immers nog wel even aan...

 
Teun van den Heuvel

Teun van den Heuvel

"Dus alles wat ik hier neerzet komt op een poster te staan?"

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio