bloggers


Smikkelen: Zalm en Rosti

Written by Teun van den Heuvel // Posted in BLOG

Smikkelen: Zalm en Rosti

Drie keer is scheepsrecht, zegt men wel eens. Laten we dat hopen, want dit is blog numero drie waar ik in de maagvullende behoefte van de mens probeer te voorzien. Zo bracht ik eerder al spaghetti met boursin en spekjes aan de man en liet ik het gepeupel kennis maken met de fameuze Bakkerij Burrito's. Dat alles onder de noemer: Smikkelen met Studenten.

Enkele voorwaarden aan Smikkelen met Studenten-recepten:

  • het moet goedkoop zijn
  • het moet makkelijk te bereiden zijn
  • het moet LEKKER en VEUL zijn

En daarom breng ik jullie vandaag in de wondere wereld van de röstirondjes... en zalm.

Ingrediënten:

  • viskruiden
  • boursin cuisine
  • kookroom/slagroom
  • röstirondjes
  • zalm (aantal moten naar gelang je honger)

“Wut? Maer zalm isch togh veel te duur ende prijzigh voor den studeerende meedemensch?”, hoor ik jullie al semi Oud-Hollandsch denken. Mijn weerwoord is dan; heel scherp, beste lezer. Daarom schaf je de zalm ook niet aan. Nee, de zalm die ronsel je, zoals het een echte zeebonk betaamt. Dat kan op vele manieren. De echte blackbeards onder ons zullen het steekproefsysteem achter de zelfscanservice van de Albert Heijn XL op de proef willen stellen, maar zij die de woelige baren wel willen trotseren maar het risico op het schavot willen vermijden, kunnen ook thuis aan de slag. En dan wel bij moeders thuis. Menig vrieskist biedt een veilige haven voor de rosé zalmmoten die hun ijzige thuis spoedig verlaten voor een noest bestaan op de S.S. Koekenpan. Localiseer de diepvrisvissen eerst (Finding Nemo zeven keer hebben gezien is een pré bij deze activiteit), bik ze uit het ijs en leg ze dan tijdig te dooien. Bevroren vis bakken is geen pretje en de o zo belangrijke ideale garing zal tijdens het dooiproces makkelijker te bewerkstelligen zijn. In het geval van verse vis kun je direct met de bereiding beginnen, ofschoon je de eindbaas der eindbazen bent en je de vis zo uit het water plukt. Maar zalm vang je niet. Zalm moet je stoempen.

zalmstoempen

Het mooie van zalm is dat ze tegen watervallen opspringen alsof aan het eind van de rivier een leprechaun met een pot goud staat te wachten. Dat maakt het stoempproces des te eenvoudiger. Neem een stoemppose aan, zoals hierboven afgebeeld, en stoemp de zalm vakkundig op zijn smoel nadat deze de waterval op is gesprongen. Na het stoempen ziet de zalm er, als bijwerking van het stoempen, als volgt uit:

krommezalm

Alles wat rest is de zalm in kwestie te fileren en bereidingsklaar te maken. Tijd voor de volgende stap!

De zalm kan met een scheutje olijfolie in de koekenpan geworpen worden. Vergeet niet wat viskruiden op de viskes te strooien voor wat extra smaak. Zet het vuur niet al te hoog en keer de moten zo nu en dan, zodat ze rustig aan de juiste garing krijgen. Als er nog een graat aan zat, zou hij er vanaf moeten vallen, zo gaar moet 'ie zijn. Laat de zalm rustig verder garen en verhit intussen koekenpan B voor de röstirondjes.

Aah, die röstirondjes toch. Een stuk of 22 van deze krokante aardappelrondes die voor slechts 89 eurocenten over de toonbank gaan bij de AH XL. En ook hier weer; als je het de 89 centen waard vindt, kunnen ook deze zetmeelrijke sjoelschijven onreglementair bemachtigd worden bij diezelfde AH XL. Living on the edge. Met dus maar liefst 22 (als je geluk hebt meer) van deze units is de prijs-kwaliteit-verzadigingsverhouding van een ongekend niveau. Met tien van deze knapen, aangevuld met 1 zalmmoot, zul je boe noch bah kunnen zeggen na de consumptie. En dan kun je de dag daarna nóg eens röstirondjes eten. Makkelijk te bakken in olijfolie, zelfs bevroren, te combineren met werkelijk alle gerechten... moet ik nog doorgaan?

De goede timer weet de zalm net wat langer door te bakken dan de röstirondjes. Vervolgens is het tijd voor de kers op de taart, het puntje op de i, de vissaus op de röstirondjes met zalm: de vissaus voor bij de röstirondjes met zalm. Terwijl de röstirondjes onder regelmatig keren een mooie goudbruine kleur hebben verworven, kunnen deze alvast op de borden geplaatst worden. Studentikoos als we allen zijn, hergebruiken we deze relatief schone pan gewoon voor het nog missende onderdeel van het buffet: de saus.

Het is zaak om alle sausingrediënten tegelijkertijd samen te voegen. Voor 1 persoon kan daar een derde van de boursin cuisine voor gebruikt worden, evenals 50 tot 100 ml kookroom. Voeg daar naar smaak de viskruiden aan toe en laat het zachtjes koken, tot het al snel tot een dikkige saussubstantie is geworden.

Alle toebehoren zijn inmiddels geprepareerd, het is tijd voor een schranspartij die zijn weerga niet kent. Serveer de röstirondjes en de zalm op een bord en schenk de saus over de zalm heen. Vorm een kleine poel van vissaus om de röstirondjes in te dopen, want zoals vermeld: die motherfuckers smaken overal bij.

Dan is het moment eindelijk daar. Gebruik mes en vork, je handen, een Portal-gun of een Cubaanse huisvrouw die voor €3,- per maand je kamer verschoont; het genot zal er, bij welke verorberingswijze ook, niet minder om zijn.

Smakelijk eten!

tekeningteunseten

Met dank aan MS Paint. 

- Teun

ps. groenten zijn overrated.

Teun van den Heuvel

Teun van den Heuvel

"Dus alles wat ik hier neerzet komt op een poster te staan?"


RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio