bloggers

Meer dan een spelletje

Written by Roy van Dijk // Posted in BLOG // Tags games Mario Kart prinsessen

Meer dan een spelletje

Sommige dingen veranderen nooit; luchtverfrissers zullen altijd naar een brandende Xenos ruiken, ik zal nooit weten wat hypotheekrenteaftrek inhoud, en ik zal altijd blijven gamen. Het maakt niet uit hoe oud ik word, ik zal altijd oprecht blij zijn als er weer een nieuwe Zelda of Mario game uitkomt. Dat we over 30 jaar waarschijnlijk nog steeds dezelfde prinsessen moeten redden, kan me werkelijk geen reet interesseren. Één van de weinige gegronde redenen dat ik ooit kinderen wil, is dat ik dan kan verantwoorden dat een dude van begin 40 nog steeds "spelletjes speelt." Al denk ik niet meer dat het dan nog nodig is, tegen die tijd is gamen net zo mainstream als boeken lezen of films kijken. Waarschijnlijk nog maintsreamer dan boeken lezen, want wie leest er tegenwoordig nog boeken?

Waarom zal je je afvragen. Waarom speelt een tamelijk volwassen kerel -met een baard nota bene- nog spelletjes met olijke loodgieters of zwaar bewapende badasses (vaak ook met baarden)? Dat terwijl hij ook vrouwen kan gaan versieren en pinten drinken in de kroeg. Ik zal je vertellen dat ik makkelijk beide hobby's kan doen, behalve pinten drinken en vrouwen versieren dan, ik "kroeg" wel. Verder bemoei ik mij liever met levens die wél echt gered moeten worden in plaats van het gezever over de zoveelste ex of vriendje aan te moeten horen. Begrijp mij niet verkeerd, kom naar mij toe met je problemen, dan lijkt mijn eigen slap excuus voor een leven minder erg. Daar tegenover staat wel dat je mij even met rust moet laten als ik met een verborgen mes de luchtpijp van een Britse soldaat wat ruimer maak tijdens de burgeroorlog van Amerika in 1770. Dat kan namelijk, alleen in games. Niet in films. Niet in boeken, maar in games. Daar ben ik degene die bepaalt wie leeft of sterft. Ik regel wiens kippen ik terug vind, of neersabel met een zwaard. In het echte leven is het niet altijd makkelijk om dingen naar je hand te zetten, games daarentegen zijn ervoor gemaakt.

meer-dan-een-spelletje1

Op straat zal ik zelden iemand doodknuppelen met een paarse dubbele dildo, met een zwarte misschien, maar paars is echt ondenkbaar. In de virtuele wereld heb ik al zoveel mensen en dieren over de kling gejaagd dat ik nog steeds wekelijks brieven krijg van Stalin en die andere mongool, Genghis Kahn, met daarin slecht twee woorden: "dude! Serieus?!" Iedereen weet dat Roy een vredelievende jongen is en zijn problemen veel liever verbaal oplost dan dat hij van zijn -meer dan vaardige- knuisten gebruik maakt. Toch zullen veel mensen nooit snappen hoe bevredigend het kan zijn om het leven uit iemand ogen te zien verdwijnen om plaats te maken voor een kogel of ander stuk metaal, punten zijn dat, PUNTEN!! En extra levens, en, en achievements en gemiddelde cijfers op school, en teleurgestelde ouders. Het valt allemaal wel mee, overdaad schaadt en van teveel gamen wordt niemand blij, behalve ik soms, op zondagen. Op deze dag des Heres ben ik het meest bedreven om de 'Petrus der eentjes en nulletjes' een drukke dag te bezorgen. Dood en verderf is nergens leuker dan in games.

Nog leuker wordt het als je de keus krijgt om je tegenstanders niet dood te maken, terwijl het wel kan. Onlangs heb ik voor mijn verjaardag Dishonored gekregen (een man is nooit te oud om games voor zijn verjaardag te krijgen) en in deze game ben je een assassin, maar je kan het ook uitspelen zonder ook maar één moord te plegen. Treehuggende hippie als ik ben, zie ik dat als een uitdaging en een verzoek op mijn persoonlijke moraal. Nu duurt dat spel voor mij dus twee keer zo lang aangezien ik steeds opnieuw moet laden als die kutguards mij zien en ik alsnog een kruisboogpijl door hun hoofdjes moet jagen; jeej voor extra gameplay, en frustratie. Dat is allemaal deel van het spel natuurlijk, want hoe bazig voel je je als je iets gehaald hebt wat je daarvoor twaalf keer niet gelukt is? Zo bazig dat ik mij steeds moet inhouden om niet elke keer op Facebook te posten dat ik een baas ben met daarnaast een foto waarop ik mijn eigen spierbal kus. Waar het op neer komt, is dat de uitdaging de bom is. Als er een bijna onoverkoombaar obstakel op je pad komt en je hier overheen kan klimmen, of onderdoor kan graven, of dat je dat obstakel tegen de vlakte slaat. De keuze is aan jou, maar dat obstakel kan zijn biezen pakken en jij voelt je master.

meer-dan-een-spelletje2

Nu wordt het teveel om in dit relaas ook nog over het pure plezier van multiplayer te gaan pennen, dus dat daar wijd ik nog wel een keer een tekst aan. Voor nu is dit preventieve defensieve stuk genoeg om geen tijd meer te verspillen bij een eerste date. "Speel je nog steeds spelletjes? Wat kinderachtig." Die dame zal ik dan ook meteen verzoeken om Wordfeud, DrawSomething en Angrybirds van haar iPhone te verwijderen, en als ze dan toch bezig is, mag ze mijn nummer ook wissen. "Daaaag meisje! Ik ga lekker Mario Kart spelen met mensen die wél leuk zijn! Veel plezier met je kutleven zonder prinsessen, apen met stropdassen en +23SPD hood of the myrmidons. Ja, gamen is soms ook best voor nerds.

Roy van Dijk

Roy van Dijk

De naam is Roy, sinds jaar en dag al trouwe blogboy voor #CLUBIEMES en daarnaast publiceer ik ook stukken op mijn eigen -zelf verkozen- beste website ooit. Onderwerpen variëren van barbecues tot triootjes en het liefst een combinatie van beide. Ook zal ik voornamelijk de man zijn die tekstueel verslag zal doen van de legendarische IEMES feestjes. Aangenaam!

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio