bloggers

LIKE A BOSS: VOORBEELDIGE BAZINNEN!!

Written by Cihan Kilic // Posted in BLOG // Tags bazen Film Muziek

LIKE A BOSS: VOORBEELDIGE BAZINNEN!!

De fakkel wordt overgedragen van Teun naar mij. Hij heeft wel een lang stuk getypt zeg, madderfakkel! #CLUBIEMES presents LIKE A BOSS – CEO's and Office Hoes. Office hoes? Dat klinkt een tikkeltje vrouwonvriendelijk. Ik ben dol op vrouwen, een voorstander van gelijkheid tussen vrouwen en mannen, en ben ook een beetje een moraalridder. Daarom wil ik graag deze bazenblogpost toewijden aan de vrouwelijke bazen onder ons. Zij verdienen de aandacht net zo goed als de mannen. Omdat ik ook een fan ben van muziek, games en films, zal ik van iedere categorie één bazin nemen (that's what he said) en over haar vertellen. This one is for the ladies. Wie vind ik een baas en waarom? Okay, here we go.

20727 full.2
Word

MUZIEK

Ik wil met muziek beginnen omdat niet iedereen films kijkt, niet iedereen games speelt, maar wel bijna iedereen een vorm van muziek luistert. De muziekwereld is in mijn ogen in verhouding beter verdeeld tussen mannen en vrouwen, dan bijvoorbeeld de film- en gamewereld. Vrouwen doen veel en verdienen veel in de muziekwereld. Figuren zoals Lady Gaga, Beyonce en Madonna worden vereerd en aanbeden door vrouwen en zemmels evenzeer.

Mijn bazin op dit gebied is echter niet een van die drie. Ik vind Beyoncé overrated, Lady Gaga vind ik wel oké en Madonna vond ik heel vroeger cool. Mijn keuze is meer een ode aan een bazin die niet meer onder ons is. Een bazin die een Amerikaans R&B-zangeres en actrice was. Een bazin die net op de piek van haar carrière helaas is overleden in een vliegtuigcrash. Met nummers zoals 'Are You That Somebody?', 'Try Again', 'We Need a Resolution' en 'More Than a Woman' heeft ze een indruk op mij achter gelaten die niet snel zal vergeten. Ik heb het natuurlijk over Aaliyah. Ze had ook slechts twee filmrollen op haar naam, tot het noodlot toesloeg. In 'Romeo Must Die' vond ik haar wel cool. Ik zie haar rol in 'Queen of the Damned' ook mede daardoor door de vingers. Ze heeft post mortem een soort legendestatus behaald. Een klein beetje zoals Tupac. Daarom kies ik voor Aaliyah als de bazin van mijn muziek. We miss you Aaliyah. Come back and save us from people like Nicki Minaj ☹

 

A classic. 

FILM

De Bechdel Test. KABOEM BABY. Val meteen met de deur in huis. De Bechdel Test is een eenvoudige manier om de actieve aanwezigheid van vrouwelijke personages in Hollywoodfilms te peilen en om te kijken hoe goed deze zijn geschreven. De test werd geïntroduceerd door Allison Bechdel in haar strip 'Dykes to Watch Out For' in 1985. Ik vind het interessant om het aantal populaire films te zien, die niet slagen voor deze eenvoudige test. Volgens de test zijn er drie eisen waaraan een film moet voldoen. Deze zijn als volgt:

  1. Zijn er twee of meer vrouwen die namen hebben (en worden genoemd)?
  2. Voeren deze vrouwen een dialoog met elkaar?
  3. Praten ze over iets anders dan een man?

That's it. Deze test bewijst niet of een film goed of vrouwvriendelijk is. Het toont alleen aan of er prominente vrouwelijke rollen zijn in een film en of die vrouwen contact hebben met elkaar. Klinkt misschien apart, maar probeer het maar eens op de volgende film die je gaat zien.

Nu ter zake; een vrouwelijke bazin in een film. Er zijn genoeg vrouwen die zich bazelijk gedragen in films. Meestal krijgen ook dezelfde vrouwen dezelfde soort bazen rollen. Denk aan Michelle Rodriguez en Angelina Jolie bijvoorbeeld. Maar er is één bazin die in mijn mening er boven uit steekt: Sigourney Weaver. Sigourney Weaver speelt Ellen Ripley in de film Alien, Aliens en Alien³. In vroege drafts van het script was de rol van Ellen Ripley geschreven voor een dude. Weaver speelt deze rol alsof die voor haar is geschreven.

Synopsis van Alien:
Als het commerciële sleepvoertuig Nostromo, op weg terug naar de aarde, een SOS-signaal van een nabijgelegen planeet onderschept, is de bemanning verplicht om op onderzoek te gaan. Na een slechte landing op de planeet verlaten sommige bemanningsleden het schip om de omgeving te verkennen. Op de planeet ontdekken zij een kolonie van onbekende wezens terwijl de computer van het schip het bericht ontcijfert. Het bericht is een waarschuwing, geen noodkreet. Wanneer één van de eieren van de kolonie wordt verstoord, beseft de bemanning het gevaar dat ze zich in bevindt nog niet...-IMDB

Weaver is a lean, mean killing machine in deze reeks films. Ze gaat tegen het bevel van haar kapitein in (die overigens een man is) en nadat ze de enige overlevende is van de alien aan boord van haar schip, overleeft ze talrijke aanvallen, vernietigt ze de alien queen in een bazengevecht terwijl ze in een exoskeleton zit en "Get away from her, you BITCH!" roept. Ze is de koningin van de bazinnen. Om de mannen nog geïnteresseerd te houden in dit stuk; een controversieel stuk uit de film, van Sigourney Weaver in haar ondergoed:

 

 

Controversieel. Zeer controversieel.  

Honorable mention: Rooney Mara als Lisbeth Salander in "The Girl with the Dragon Tattoo" 


GAME

Ik sluit af met een game, want mensen moeten meer gamen vind ik. Zie games als interactieve verhalen. Bijvoorbeeld een goed boek, waar je beslist welk wapen het hoofdpersonage gebruikt of een blockbuster film waar jij bepaalt met welk personage je de tent zult delen bij het kampvuur. Je ziet de shift van mannelijke naar vrouwelijke hoofdrollen in spellen wel gebeuren. Het is geleidelijk aan gegaan, dus het valt niet meteen op. Eerst waren het mannen, daarna (pardon my french) verwijfde mannen, en daarna manwijven ofja, vrouwen met een mannelijke attitude etc. Voortaan zit het wel beter in elkaar vind ik. De hele vrouwelijke community achter FemShep (de vrouwelijke hoofdpersonage die je kunt 'maken' bij Mass Effect), de nieuwe Lara Croft van Tomb Raider en steeds meer spellen waar vrouwen de hoofdrol spelen. Maar vrouwen hoeven niet per se de hoofdrol te spelen vind ik. Als ze maar een belangrijke, kick-ass rol hebben in het spel. Zo ook de bazin in gaming; Alyx Vance (Half-Life 2)

Half-Life is een populaire sciencefiction-FPS (first-person shooter), ontwikkeld door Valve Software en gepubliceerd door Sierra Entertainment op 19 november 1998. In Half-Life kruipen de spelers in de rol van Dr. Gordon Freeman, een wetenschapper die zich uit een ondergronds laboratorium moet zien te vechten nadat een teleportatie experiment volledig uit de hand gelopen is. Half-Life is een van de eerste spellen die het hele verhaal binnen het spel vertelt zonder de onderbreking van cutscenes. Toen het spel uitgebracht was, waren de critici vooral enthousiast over het gebruik van de zogenaamde scripted sequences en won het zo'n 50 Game of the Year awards in 1998. De gameplay beïnvloedde het genre FPS jarenlang en wordt beschouwd als één van de beste spellen aller tijden. –Wikipedia

Half-Life 2 is het vervolg op het videospel Half-Life en is net zoals zijn voorganger een singleplayer first-person shooter in een sciencefiction setting. Alyx is geïntroduceerd in Half-Life 2. Ze is half Afro-Amerikaans en half Aziatisch. Afro-Asian als het ware. Als een vrouw in haar 'midden-twintigen' is Alyx een ervaren hacker, gevorderd in het infiltreren van computersystemen en deze opnieuw te programmeren. Zij bezit ook een multi-purpose tool die gebruik maakt van een elektrische lading om de veiligheidsystemen te omzeilen, gesloten deuren te openen, om robots en geautomatiseerde koepels te herprogrammeren om vijanden aan te vallen, etc. Alyx is ook goed met vuurwapens, in het bijzonder met een automatisch pistool. Op bepaalde punten in het spel hanteert ze ook een shotgun en bemant ze een stationaire sniper rifle. Daarnaast heeft zij enige vaardigheid in ongewapend vechten en worstelt ze zo nu en dan met Headcrab zombies. Alyx is ook atletisch, zo heeft ze geen moeite met springen van hoogtes en het beklimmen van gebouwen etc.

large 20071120-halflife2-eli-alyx-vance

Alyx en haar vader Eli

Alyx is weliswaar niet een speelbaar personage in de games, ze is wel een zéér belangrijk personage in het spel. Een die je ondersteunt, met je converseert en je uit hachelijke situaties redt. Ook heeft ze een vette robothond die haar beschermt, genaamd Dog. Het ziet er niet uit als een hond, want hij is iets van 3-4 meter hoog en gooit auto's en busjes rond. Maar toch, het is een toffe compagnon. Wat ik zo cool aan Alyx vind, is dat ze niet is neergezet wordt als een blond, rondborstig, schaars gekleed lustobject, maar meer als een gelijke aan het personage die jij speelt. Iemand die je kunt respecteren. Ze ziet er uit zoals iemand er uit hoort te zien, in een politiestaat, gevestigd in een postapocalyptische wereld. Ze is cool, goed in wat ze doet en multicultureel. Kortom, een bazige vrouw.

Ik hoop alle bad-ass, kick-ass en lekkere-ass vrouwen te zien, op 26 september!
Cihan out!

Cihan Kilic

Cihan Kilic

"Ik zie dingen en denk waarom? Ik droom dingen en denk waarom niet?"

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio