bloggers

Het einde van Wordfeud

Written by Teun van den Heuvel // Posted in BLOG

Het einde van Wordfeud

Op het moment van schrijven is het nog maar een paar dagen geleden. De altijd kekke, doch verschillige Matthijs van Nieuwkerk liet het plebs kennis maken met Wordfeud. Daarbij meldde hij overigens dat deze online variant van Scrabble ook speelbaar is op een 'Androewiet' (binnenkort verkrijgbaar bij uw lokale Grass Company). Enkele 'prominente' Nederlanders speelden wat spelletjes tegen elkaar op TV en voor je het wist kende ons hele kikkerlandje Wordfeud. En zoals dat gaat met een hype, wil de volledige beroepsbevolking en ieder die daarbuiten valt daar zo snel mogelijk aan meedoen. Een kleine zoekopdracht op twitter levert tientallen reacties op als 'na de aflevering van DWDD ook maar eens aan #wordfeud begonnen'. Jammer voor de hipsters (alhoewel ze nu des te harder kunnen roepen 'ik speelde het al voordat iedereen het speelde'), maar prima voor de doorgewinterde speler. Immers: hoe meer noobs, hoe meer slachtvoer, toch? Vara, bedankt!

wordfeud 1Zo kan een Wordfeud spelletje er uit zien.

 

En dus is Wordfeud behoorlijk booming inmiddels. Maar ik durf te wedden dat hier binnenkort, zonder een enorme aanpassing, verandering in komt.

Iedereen die zo nu en dan wel eens een online spelletje speelt, en dan heb ik het niet over Online Mahjong Deluxe zoals je oma die speelt, weet wat een populair online spelletje met zich meebrengt: cheaters. Mensen die op onsportieve wijze vals spelen om zo te winnen. Van oudsher zijn cheats in games geprogrammeerd. De wijze waarop je ze kon gebruiken verschilde per spel: het ene spel had een knoppencombinatie nodig die je tijdens het spelen moest intoetsen (zoals IDKFA), en bij weer een ander spel moest je een stappenpatroon volgen, drie rondjes draaien en springen. Het ging om spellen die je in je eentje speelde, tegen computergestuurde tegenstanders.

Cheaten deed je, als je een beetje een stoere jongen of meisje (haha, wie hou ik voor de gek) was, eigenlijk niet. Cheaten zorgde er namelijk voor dat je onbeperkte gezondheid had in het spel, of direct over de allerbeste wapens beschikte, of direct naar het allerlaatste level transporteerde. Daar was echter weinig lol aan, en zo'n spelletje speelde je meestal voor de lol. Vaak speelde je het spel dan ook één keer uit, om vervolgens mét cheats nog eens te spelen. Just for the fun of it.

Toen werden steeds meer games ook online gespeeld. Voornamelijk shooters, 'schietspelletjes' als Call of Duty, Halo of Battlefield waren daarin populair. In dit genre zijn cheats eigenlijk vrijwel verdwenen. Immers, kunnen cheaten terwijl je online tegen andere mensen speelt is niet eerlijk, saai en ronduit kut. Het gaat om hoe goed je kunt mikken, bewegen, scoren... niet hoe goed je een code in kunt typen. En dus worden de meeste online games tot op de dag van vandaag eerlijk gespeeld.

Maar de mensen die wel eens een Call of Duty, Halo of Battlefield online hebben gespeeld, weten ook dat dat vaak níet het geval is. Hoewel het spel zelf dus geen cheats bevat, zijn er genoeg mensen die programma's ontwikkelen waarmee je wél kunt cheaten. Die programma's worden gedownload, moeten vaak op een aparte manier geïnstalleerd worden en draaien vervolgens op de achtergrond terwijl het spelletje wordt gespeeld. Vervolgens kan de cheater in kwestie door muren heen kijken, schiet hij steevast binnen een milliseconde een kogel door je hoofd of heeft hij andere, door de cheat mogelijk gemaakte voordelen die een eerlijke strijd in de weg staan. Mocht de cheater tijdens het spelen nog niet voor cheater uitgemaakt zijn, dan zorgt de eindscore van de valsspeler in kwestie daar vaak wel voor.

Terug naar Wordfeud. Ik speel zelf enkele weken Wordfeud en vroeg me afgelopen week af of hier niet óók cheats voor bestonden. En warempel: er is zelfs een heuse app beschikbaar voor het telefoonspelletje. Wordfeud Helper heet het, en het werkt ontzettend simpel. Na het downloaden van de app kun je hem openen, verbinding maken met je account en de spelletjes die je op dat moment aan het spelen bent, laden. Vervolgens krijg je je spel voor je neus en berekent de Helper welke woorden het meeste waard zijn en waar je die zou moeten leggen. De vormgeving van het programma is bijna exact hetzelfde als die van Wordfeud zelf, dus een kind kan de was doen.

wordfeud 2

En zo ziet de Helper er, in het Engelse geval, uit. Protip: de Helper neigt ernaar om grote clusters van woorden te maken, waardoor je door het leggen van 1 woord bijvoorbeeld 3 of 4 nieuwe woorden maakt. Zo kun je je trieste tegenspeler herkennen... Pokémonnamen mogen ook.

Afgelopen week ben ik met dit programmaatje aan de slag gegaan. Uiteraard tegen volslagen vreemden, want tegen je vrienden moet je kunnen pochen met je enorme, maar terechte, winst (al zullen zij uiteraard direct het tegendeel beweren, vandaar mijn punt). En het mag gezegd worden: het is een uiterst effectieve app. Het legt de meest vreemde woorden op de meest ondenkbare posities voor de meest extreme scores. Winnen met 946 – 114 is geen uitzondering. En het is zo makkelijk, dat iedereen het zomaar zou kunnen doen.

Want ofschoon het bij online games als Call of Duty ook voor komt, is cheaten in zo'n PC- of Xbox-spel stukken lastiger. Je moet allereerst, al is het maar een beetje, verstand hebben van dit soort hacken voor beginners. Mocht je geslaagd zijn in het installeren en klaarzetten van de cheat'app', want eigenlijk is het gewoon een soort app voor het spel, dan moet je nog het anti-cheatprogramma omzeilen. Uiteraard hadden spelontwikkelaars ook al snel door dat enkele levenloze hobbyisten hun nerdskills zouden inzetten voor de slechte zaak, dus bouwden ze een soort filter in de games. Deze filters herkennen de meeste cheatprogramma's en zorgen er automatisch voor dat de cheater in kwestie het spel nooit meer kan spelen. Cheaten in een console- of PC-game is dus vaak lastig, vermoeiend, saai én risicovol.

Hoe anders is dat bij de Wordfeud Helper. Downloaden, inloggen en cheaten maar. En dat het populair is blijkt wel: bij de populairste apps staat Wordfeud op dit moment op 1, terwijl Wordfeud Helper op een respectabele vierde plaats staat.

Het duurt niet heel lang meer voor 'het plebs' óók de Wordfeud Helper heeft gevonden. Het duurt niet heel lang meer, of ieder potje bestaat uit het invoeren van het woord waarvan de Helper zegt dat het de meeste punten oplevert. En dat dan om en om. Leuk man, dat Wordfeud.

wordfeud 3

Als je dit icoontje tussen iemand z'n apps ziet staan, heeft die persoon geen skills. Of hij test het omdat hij een blogpost schrijft. Goed smoesje.

 

"Weet je wat, stoutmoedig als ik ben zweer ik om de app nooit te gebruiken. Ik ben goed genoeg zonder de app!" Nou beste man/vrouw, hoe goed u ook moge zijn, u zult altijd verliezen. Zelfs in het bedenkelijke geval dat je, zonder Helper, het woord 'xenofilie' spelt, zul je uitgemaakt worden voor cheater (of vraagt je tegenstander je telefoonnummer – grap voor gevorderden). "Cheater! Als jij gaat cheaten, doe ik dat ook." Geen potje Wordfeud zal nog hetzelfde zijn. Genieën zullen zich in moeten houden willen ze een gezellig potje online scrabbelen. En dat verandert pas wanneer ook Wordfeud een soort filter inbouwt, zoals ook andere online games dat doen. Voor nu ziet het er niet zo naar uit, en als je wederom twitter raadpleegt zie je dat er meer mensen zijn die de Wordfeud Helper wel kunnen schieten. En dus ook meer mensen die weten dat het bestaat...

Het is moeilijk voor te stellen dat Wordfeud op het randje van de afgrond staat, na alle euforie en er 'zelfs' een halve uitzending van DWDD hieraan gewijd werd. Maar ik durf te wedden dat het niet lang meer duurt voordat iedereen het spel helemaal beu is. Wat dat betreft blijkt wel dat alle games in essentie dezelfde behoeftes bevredigen en cheaten het bevredigen van die behoeftes ondermijnt.

Het gaat om hoe goed je kunt mikken, bewegen, scoren... en hoe goed je letters kunt leggen.

Bonus: tijdens mijn zoektocht op twitter kwam ik de volgende persoon met openbaar twitteraccount tegen. Ik heb de tweets even van boven naar beneden in chronologische volgorde gezet. Leukigheidje; hij studeert MEM; de IEMES-tegenhanger van inHolland. Verwar hem niet met IEMES's DJ LazerPim.

wordfeud 4

 

Als dit nou nóg geen argument is voor het beter beveiligen van Wordfeud, dan weet ik het niet meer...

 

- Teun

Teun van den Heuvel

Teun van den Heuvel

"Dus alles wat ik hier neerzet komt op een poster te staan?"

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio