bloggers

Games zijn kunst

Written by Cihan Kilic // Posted in BLOG

Games zijn kunst

Nee, er staat niet "games zijn kut". Goed lezen. "Games zijn kunst". Tenminste, dat is mijn mening. Er zijn vast mensen die het met mij eens zijn, en ook mensen die niet dezelfde mening delen. Maar goed, ik vind kunst sowieso gebaseerd op mening. Ik bedoel, de ene ziet de pracht, de gedachte en emotie achter een kunstwerk, terwijl de ander maar een ingelijst plaatje of standbeeld ziet. Kunst wordt geassocieerd met mooie dingen, niet?

 

"Beauty in things exists merely in the mind which contemplates them."
- David Hume

 Wat de een mooi vindt, vindt de ander niet. Wie bepaalt wat kunst is en wat niet? Wat is de definitie van kunst?

"Kunst is alles wat door een mens is gemaakt en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. Dit kan beeldende kunst zijn (schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, fotografie), maar ook muziek, film, literatuur, theater, dans en bouwkunst."

Iets dat gemaakt is door een mens en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. Games zijn ook gemaakt door mensen. Artistieke mensen. Mensen die een gevoel of gedachte willen overbrengen. Mensen die anderen willen prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. Dus waarom zouden games geen kunst zijn?

De cinematografie kunstvorm wordt niet altijd als kunst gezien omdat het een vorm van amusement zou zijn en daarom tot de populaire cultuur hoort. Alleen arthouse films worden als kunst beschouwd. Dus als je een aanzienlijk groot budget tot je beschikking hebt, meerdere investeerders hebt, je film wordt vertoond in de grote bioscopen en winst maakt dan ben je een commerciële hoer in plaats van een artiest? Ik vind mijzelf een beetje een connaisseur op het gebied van films (hehe), heb al menig film gezien en in mijn hoofd beoordeeld. Een cultfilm als Donnie Darko vind ik prachtig, maar ook Inception (geschatte budget $200 miljoen) vind ik ook bijzonder en waardig om kunst genoemd te worden. Zo ook met films zoals The Virgin Suicides, American Beauty tegenover Avatar en The Lord of the Rings bijvoorbeeld. Ik vind dat kunst. Het geeft mij een gevoel, brengt een gedachte over en prikkelt mij. Meestal is bij mij de fysieke uiting van dit gevoel een huid met kippenvel en een incidentele "wow". Natuurlijk is het een vorm van amusement en ook populaire cultuur. Is het dan alleen kunst zolang het me niet amuseert en onpopulair is?

Hetzelfde geldt voor games. Games imponeren mij, laten een indruk achter, geven me inspiratie en enthousiasme. Niet alleen de beelden maar ook de soundtrack van games zijn vaak van de bovenste plank. Neem een game zoals Bioshock. Een en al kunst. Van het verhaal, tot de personages en de voiceacting. Niet te vergeten de omgeving waar je je in bevindt; Rapture is een grote stad dat zich diep in de oceaan bevindt, helemaal gebouwd in Art Deco stijl architectuur (I <3 Art Deco). De eerste keer dat je de 'vault' uit loopt en een blik werpt op 'the wasteland' in Fallout 3. Een postapocalyptische wereld vernietigd door een nucleaire oorlog. Hoewel alles vernietigd en radioactief is, ziet het er ook prachtig uit. Vernietiging is eveneens een vorm van schepping. Vernietiging is een vorm van kunst. Final Fantasy en Metal Gear Solid, het verhaal en de filmpjes ertussen zijn subliem. Mass Effect, Dragon Age, Shadow of the Colossus. Maar ook minder bekende games zoals Insanely Twisted Shadow Planet of Limbo zijn minimalistisch maar toch verbluffend. Okami met haar cell-shaded graphics en mooi gebruik van Japanse kalligrafie als game element etc. etc. etc. Genoeg voorbeelden lijkt mij zo.

img kunst

Ik geloof niet dat de makers van deze games zich alleen richten op mijn portemonnee. De makers zijn, volgens mij, mensen die hun creativiteit in hun kunst willen brengen, om zo mensen te prikkelen en een gevoel te geven. Trotste mensen die hun games als hun 'preeeciouuss' zien. Het bedenken van een goede game met enige originaliteit vergt immers een goed stel hersens. Hersenen. Hersenens. Hersenesens. Enfin. Mijn passie voor games evenals mijn passie voor film heeft uiteraard enige invloed op mijn mening, maar dat geeft niet. Wat ik als kunst ervaar is voor mij kunst. Laat anderen je niet vertellen wat wel kunst is en wat niet. Beslis zelf.

img2 kunst

- Cihan

Cihan Kilic

Cihan Kilic

"Ik zie dingen en denk waarom? Ik droom dingen en denk waarom niet?"

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio