bloggers

BREIN Kampf

Written by Teun van den Heuvel // Posted in BLOG

BREIN Kampf

Noord Korea. Stichting BREIN. Kim Jong-Il. Tim Kuik. Censuur. En, censuur. Tim Kuik is op een kruistocht tegen alles en iedereen dat (illegaal) downloaden tegenwerkt. En dat gaat ver, héél ver.

Tim Kuik is de directeur van Stichting BREIN, de organisatie die sinds een flinke tijd piraterij tegengaat. Nu het nieuws over torrents ook de morseapparaten van BREIN heeft bereikt schreeuwt men moord en brand, want illegaal downloaden, dat mag niet! En dus sommeert de organisatie diverse providers om (torrent)sites op zwart te gooien. Sites die op slinkse wijze toch naar torrents verwijzen, worden persoonlijk nog eens benaderd. Of men de site als de sodemieter even wil opschonen, of anders kan men een boete van maximaal 1 miljoen euro tegemoet zien. Tim krijgt veel voor elkaar in dit land, want hij slaagt er steeds weer in om sites te censureren. En aangezien niemand hem een halt toe roept, gaat hij maar door en door.

BREIN 1Il grande dittatore... leefde Chaplin nog maar.

Ik kan me toch wel verplaatsen in de geest van het downloadverbod. Je neemt namelijk een product af zonder daarvoor te betalen en dat mag niet. Persoonlijk kan mij dat aan het zitvlak oxyderen en as we speak trek ik flink wat MB's binnen, maar heel zwart-wit gezien is het gewoon diefstal. Dat is het belangrijkste punt van Stichting BREIN en, advocaat van de duivel spelend, kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Als maatregel hiertegen websites censureren, op laste van een boete van 10.000 euro per dag, gaat echter ver. Héél ver. Want niemand is veilig: als ik nu een site upload die hyperlinks bevat naar the Piratebay, dan kan ik zeer binnenkort óók een dwangsom ontvangen. Vrees niet Tim, deze kip wordt al kaalgeplukt door ongetwijfeld jouw goede vriend Halbe Zijlstra. Maar zo ver gaat het dus.

BREIN 2Hipster Jesus: doing piracy before it was cool.

Het proces is simpel: BREIN krijgt een site met hyperlinks naar torrents in het oog. Tim rent vervolgens als een huilende dreumes naar de rechter, die als sussende pappie het gekrijs poogt te staken. "Ssst, jongen. Het komt wel goed. Ik zeg wel dat ze moeten ophouden. Die kwajongens." En dus krijgt de snotaap weer zijn zin. Zo makkelijk. Ouders proberen hun kind vaak niet teveel te verwennen, want niemand houdt van verwende kutkinderen. Tim is dit stadium helaas allang ontgroeid. De vinger die hem geboden wordt is nooit genoeg: hij wil tenminste de hele hand. Het is de vraag hoelang de rechterlijke macht zich nog laat ge- dan wel misbruiken door het verwende mannetje dat Tim is geworden, gehaat door velen, nog steeds vastklampend aan prehistorische idealen. Blijkbaar deelt de rechtbank die dinosaurusopvattingen. Snel achter de geraniums, heren, want de tijden zijn veranderd.

Natuurlijk wordt Tim vaker weggehoond en verbaal aan stukken gereten, in blogjes als deze. Daarover had hij het volgende (letterlijk) te zeggen: 'ach, zolang ze op al die blogs dit soort teksten zitten te tikken, zijn ze in ieder geval niet illegaal aanbod aan het downloaden.' Tim, ontzettend genie dat je d'r bent, welkom in de 21e eeuw. Hij bewijst met deze uitspraak in ieder geval wel dat hij zelf absoluut geen kaas heeft gegeten van downloaden. Dat maakt de situatie nog vreemder, want hij is nu dus aan het vechten tegen een vijand die hij niet kent. 'Know thy enemy' is niet aan de beste man besteed. Met alle macht een onderwerp aanvechten waar je nog geen blokje gratis kaas van de AH van hebt gegeten is op zijn minst vreemd te noemen. De rechter maakt ook dat allemaal niets uit en Tim krijgt een vrijbrief om sites zonder pardon op zwart te gooien. Move over, stelletje dinosaurussen, want internet ging ergens in de jaren 80 'heel groot worden' en die tijd zijn we allang voorbij. Google bewijst trouwens dat blijkbaar heel veel mensen Tim Kuik geen warm hart toedragen.

BREIN 3

Tja, niemand houdt van dictators in de westerse wereld. Tim is het echter niet eens met de dictatorvergelijking, waarin vaak naar het vrijheidsbeperkende Noord Korea of China wordt verwezen. Ook daar is The Piratebay geblokkeerd. Tim: "Er zijn een zestal landen die de toegang nu blokkeren. Nederland vergelijken met een regime in China is hetzelfde als de politie verbieden, omdat er in Iran mensen door de politie gemarteld worden." Kijk, weten we ook weer dat Tim zijn besef voor realiteit volledig kwijt is geraakt. Beste Tim, een censuur op een website is uiteraard in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Dat gaat bij BREIN zo ver dat zelfs een website die verwijst naar ándere websites die downloads aanbieden, een dwangsom van 10.000 euro per dag kan verwachten. Hoe haal je het in je hoofd om het protest tegen de censuur te vergelijken met corrupte politieagenten in een land dat de wereld wil plat nuken? Eigenlijk versterkt hij met deze vergelijking mijn punt: hij ziet het als een taak van de overheid om censuur toe te passen, zoals hij het ook een taak van de overheid vindt om... eh... geen mensen te martelen.

Echter, Timmieboy, de vergelijking met dergelijke landen is nou net géén slechte. China, Noord-Korea en Saoedi-Arabië staan op het zeer korte lijstje van landen dat het in hun hoofd haalt om een site te blokkeren om piraterij tegen te gaan. Geen lijstje waar je graag tussen staat, en toevallig allemaal landen waar iets als 'vrijheid' alleen bestaat in popsongs van bands, waarvan de bandleden toevallig tegelijkertijd een natuurlijke dood sterven omdat ze over vrijheid zongen. Ze zouden willen dat hun verhaal Nederland bereikte, maar omdat je hier niet mag downloaden wordt hun trieste epiloog nooit verteld. En hun website is gecensureerd, dus legale aankopen zijn uit den boze... En Tim, het internet in Nederland in je eentje willen dirigeren, beheren en controleren, dat is toch ook best dictatoriaal te noemen? Zeker als je daarbij de halve grondwet overtreedt. Want hij schijnt ook nog eens aan het vervalsen van vonnissen te doen, maar dat wordt dan weer wel gedoogd.

BREIN 4

En BREIN blundert meer. Zo gooiden ze voor XS4All-gebruikers eigenhandig een site op zwart die enkel en alleen het woordje 'yeah' bevatte. Andere adressen werden, na het vonnis van de rechter, aangepast. Het vonnis zelf werd dus gewijzigd door de eiser. Mag niet! Zeer verboden zelfs. Maar ja, wie houdt hem tegen?

Voorlopig niemand. En dus dendert de Breintrein door, op weg naar een volgende beperking van de vrijheid. Want vrijheid, dat is een slechte zaak. Weet je welke voormalige Duitse dictator óók een grote fan was van het inperken van de vrijheid? Tim houdt van slechte vergelijkingen, dus een Godwinnetje op z'n tijd kan hij vast wel waarderen. En natuurlijk vind ik Tim geen echte dictator, maar ben ik het gewoon zeer oneens met zijn werkwijzen. GeenStijl ook trouwens, daarom hebben zij hetzelfde gedaan als eerder gesommeerde sites en hebben zij in het volgende bericht (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/hee_tim_kuik_krijg_de_tiefus.html) een handig lijstje gepubliceerd voor de Ziggo- of XS4All-gebruikers. Gewoon, omdat het kan.

Hoe dan ook, Tim, ik wens je veel succes. Ik hoop dat je het nodig gaat hebben. Inmiddels heb ik alweer het eerste seizoen van Game of Thrones binnen. Zie je, het kan dus wél, bloggen en downloaden tegelijk!

-- Teun

Teun van den Heuvel

Teun van den Heuvel

"Dus alles wat ik hier neerzet komt op een poster te staan?"

RANDOM BLOGS

ILS BLOG

Geen feed gevonden

logo studio

Website by CoCreatures

logo studio